Pandemia COVID-19 menține, încă, controlul asupra lumii având consecințe umane și economice grave, iar pe măsură ce pandemia continuă apar noi incertitudini, iar eforturile societății de a salva vieți și de a proteja economia ar trebui să continue fără încetare.

În această perioadă, companiile au încercat să-și protejeze angajații, clienții și operațiunile de cele mai grave lovituri ale șocurilor economice și au răspuns la accelerațiile masive de productivitate ale COVID-19 și la perturbările în curs.

Inovația și schimbările comportamentale rezultate au inițiat un efect de undă în trei faze în economie, fiecare având potențialul de a oferi un șoc de creștere și prosperitate, dacă liderii de afaceri răspund strategic.

La începutul anului 2022, liderii de afaceri ar putea dori să ia în considerare o poziție de optimism clar cu privire la creștere și să o reflecte în agendele lor de afaceri. În ciuda vicisitudinilor din ultimii doi ani, ar putea exista un boom postpandemic la orizont?

Acest lucru va depinde probabil de capacitatea liderilor de afaceri de a răspunde la „șocurile” de productivitate și creștere apărute în pandemie.

Pandemia COVID-19 a adus un set de discontinuități care au condus la prima zguduire la creștere și productivitate. Acum, incertitudinile pe termen scurt prezintă riscuri pentru creștere.

Companiile își remodelează strategiile pe termen lung pentru a reflecta și a defini următoarea normalitate.

În timp ce incertitudinile persistă, o mentalitate pozitivă privind creșterea ar putea fi un pas spre bine. Creșterea stabilește traiectoria unui viitor în care milioane de oameni ar putea prospera și ar putea obține o securitate economică, confort material și bunăstare mai mare decât oricând. Creșterea este factorul de bază al progresului către incluziune și durabilitate, ajutând la crearea de locuri de muncă bine plătite pentru mai mulți oameni și la generarea de fonduri suficiente pentru tranziția climatică.

Tulburările cauzate de pandemie, împreună cu politicile guvernamentale favorabile, au determinat accelerarea semnificativă a productivității care au afectat multe aspecte ale vieții moderne. Impactul colectiv ar putea spori creșterea anuală a productivității cu aproximativ un punct procentual până în 2024.

În ultimii doi ani, lumea a trecut printr-o schimbare majoră din cauza pandemie, dar există motive de optimism. Dacă liderii pot stimula creșterea, putem vedea beneficii pentru societate la scară largă.

Materialul integral poate fi accesat pe: https://www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/the-ceo-agenda-in-2022-harnessing-the-potential-of-growth-jolts