Podurile sunt structuri construite pentru a traversa sau depăși obstacole fizice fără a bloca sau împiedica mișcarea de dedesubt. Aceste structuri oferă adesea o cale deasupra unui obstacol care altfel ar putea fi greu de trecut. Există șapte tipuri principale de poduri, fiecare fiind potrivit pentru anumite circumstanțe.

Poduri cu grinzi – Podurile cu grinzi sunt cel mai simplu tip de pod, acestea fiind prevăzute cu o grindă orizontală susținută de bonturi sau piloni. Pentru podurile cu grinzi cu o singură travee, care includ podețe construite din lemn sau piatră peste râuri mici, greutatea și sarcina sunt transferate prin punctele de capăt ale podului. Podurile mai lungi sunt create prin plasarea traveelor individuale una lângă alta, cu grinzi moderne construite, de obicei, dintr-o combinație de oțel și beton armat. În 2018, arhitectul italian Renzo Piano a proiectat un pod cu grinzi de 202 milioane de euro pentru orașul său natal, Genova, după ce podul anterior s-a prăbușit într-o furtună.

Pod în arc – După cum sugerează și numele, podurile cu arc au o structură arcuită portantă. În mod tradițional, acestea sunt realizate din zidărie, dar pot fi făcute și din beton, fier, lemn și oțel. Aceste poduri funcționează prin utilizarea formei arcuite pentru a transfera greutatea pe bonturi de pe ambele părți ale structurii. Poduri mai lungi pot fi create prin repetarea unui arc scurt, așa cum a fost cazul apeductelor romane.

 

Citiți articolul integral pe paltforma Comunității de Urbanism și Arhitectură, EuroUrbanism.ro