Producătorul de materiale de construcţii Teraplast a primit acordul de finanţare prin schema ajutorului de stat pentru o investiţie de 11,2 milioane de euro într-o unitate de producţie de folii stretch.

Construcţia noii fabrici va începe în acest an in parcul industrial din Sărăţel, Bistriţa-Năsăud. Facilitatea va avea două linii de producţie pentru folii din polietilenă de uz industrial, ceea ce reprezintă o capacitate anuală de peste 14.000 de tone, reiese dintr-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Echipamentele sunt de ultimă generaţie, cu un grad ridicat de robotizare şi automatizare a fluxului de producţie. La maturitate, investiţia va genera o cifră de afaceri de 28 milioane euro şi o EBITDA (profit operaţional) de 4 milioane de euro, corespondenta unei marje de 14%, similară cu cea a altor segmente din cadrul grupului.

Mecanismul de stimulare a investiţiilor cu impact major în economie prevede un sprijin al statului de 50% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului. Prin această facilitate, beneficiarul se angajează ca în termen de cinci ani de la finalizarea investiţiei să contribuie la bugetul general consolidat cu o sumă cel puţin egală cu cea a ajutorului de stat primit.

Pentru derularea optimă a investiţiei, TeraPlast va accesa o finanţare de la Raiffeisen Bank, printr-un model care permite o alocare echilibrată a resurselor şi un nivel adecvat al gradului de îndatorare. În ultimii trei ani, TeraPlast a derulat investiţii de 44,4 milioane de euro cofinanţate prin schema ajutorului de stat, se arată în document.