Producătorul german de blocuri de zidărie Xella, prezent pe piaţa locală, a vândut către Romcim divizia de prefabricate a grupului Macon, pe care l-a cumpărat în 2018. Finalizarea tranzacţiei este estimat să aibă loc până la jumătatea acestui an. Prefabricatele produse de Macon sunt destinate sectoarelor de infrastructură şi construcţii civile.

”Vânzarea diviziei de prefabricate Macon va întări profilul Xella pe piaţa de BCA şi de construcţii în ansamblu şi ne va permite să ne concentrăm resursele pe dezvoltarea de soluţii de zidărie durabile şi eficiente. Sunt mulţumit că divizia de prefabricate şi cei aproximativ 180 de angajaţi vor ajunge sub managementul unui furnizor de top pe piaţa construcţiilor din România şi sunt încrezător în viitorul său succes”, a spus Christophe Clemente, CEO al Xella Group.

În 2018, Xella România a achiziţionat grupul Macon care includea, alături de divizia principală de BCA, şi operaţiuni în prefabricate din beton, var şi teracotă. Operaţiunile de prefabricate sunt administrate astăzi sub numele Simbeton, cu două unităţi de producţie la Deva şi Oradea.

Producătorul de ciment Romcim, cumpărătorul din această tranzacţie şi unul dintre cei mai mari jucători pre­zenţi pe piaţa locală de materiale de construcţii, deţine fabricile de ci­ment din Medgidia şi Hoghiz, o staţie de măcinare în Târgu-Jiu, două ter­mi­nale de ciment, 18 staţii de betoa­ne, no­uă cariere, cinci balastie­re şi un de­po­zit de agregate. Pe lângă Romcim, grupul internaţional CRH mai deţine în Ro­mâ­nia companiile Elpreco, spe­cia­­li­zată în producţia de BCA, pavele şi ele­mente prefa­bricate, şi Ferrobeton, specializată în con­strucţia de fun­daţii, stâlpi sau grinzi. Compania şi-a schimbat denumirea pe data de 5 mai 2021. Astfel, compa­nia CRH Ciment România poartă acum numele de Romcim.