Zaid Rahman fondatorul și CEO al Flexbase, o platformă automată de plată pentru industria construcțiilor, susține că firmele de construcții trebuie să investească în tehnologii digitale pentru a beneficia de boom-ul care urmează după pandemie.

Deși industria construcțiilor a făcut față pandemiei de COVID-19 mai bine decât alte industrii, cum ar fi comerțul cu amănuntul și ospitalitatea, 2020 a fost încă departe un an ușor și pentru această zonă de construcții, cu milioane de locuri de muncă pierdute, lanțuri de aprovizionare întrerupte și proiecte blocate.

Vestea bună este că există niște indicatori economici pozitivi la orizont. Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii se așteaptă ca economia din SUA să crească cu 7% în 2021, iar industria construcțiilor contribuie major la această creștere economică.

În prezent, industria are piața de locuințe în plină expansiune, cu o creștere a numărului de locuințe începute, un plan de infrastructură bipartizan, de 1,2 trilioane de dolari, aprobat de Senat și afacerile de peste mări care se extind rapid în SUA, ceea ce este probabil să dea un impuls construcțiilor comerciale.

Nu va fi ușor în special pentru companiile de construcții mici și mijlocii (IMM). În timp ce recuperarea după pandemie creează o mulțime de noi oportunități, aceste companii se confruntă și cu provocări semnificative:

  • Hiperinflație
  • Lipsa de materiale și forță de muncă
  • Proiecte publice

Într-o eră post-pandemie, companiile de construcții mici și mari (IMM-uri) vor trebui să urmeze exemplul crizei din 2008, atunci companiile care au trecut cu bine peste acea perioada au fost cele care au investit în tehnologii digitale.

În primul rând, trebuie să îmbrățișeze digitalizarea și automatizarea, eliminând procesele de facturare manuale pe hârtie, consumatoare de timp. Aceasta este cheia pentru a fi plătit la timp și pentru a menține un flux de numerar pozitiv, ceea ce înseamnă nu numai de a avea numerar la îndemână pentru a licita mai multe proiecte, ci și să se facă mai multe ieșiri la timp, inclusiv să se plătească lucrătorii la timp și astfel  aceste IMM-uri să negocieze contracte mai avantajoase cu furnizorii.

În al doilea rând, companiile de construcții IMM-uri au nevoie de un acces mai ușor și mai rapid la capital. Băncile caută să-și extindă portofoliile de construcții ca o clasă de active înaltă. Companiile de construcții cu venituri anuale cuprinse între 10 și 12 milioane de dolari nu sunt suficiente. Există o oportunitate excelentă de a le aduce împreună, creând în același timp condiții mai echitabile pentru companiile de construcții IMM-uri. Dar băncile vor avea nevoie de o perspectivă fiabilă asupra situațiilor financiare ale IMM-urilor, dincolo de creditul proprietarului, pentru a continua cu încredere.

Industria construcțiilor este foarte segmentată și specializată, ceea ce înseamnă că plățile trebuie să treacă adesea printr-un labirint înainte de a ajunge la destinatarii lor. Acesta este principalul motiv pentru care această industrie s-a luptat mult timp cu fluxurile lente de numerar și continuă să o facă și astăzi. Deși natura industriei nu poate fi neapărat schimbată, cu siguranță poate fi gestionată mai bine.

Acest lucru, combinat cu un acces bancar mai bun, va fi cheia pentru ca IMM-urile să depășească provocările financiare și să gestioneze mai bine riscurile, poziționându-le astfel să valorifice actuala creștere.

Material preluat și tradus de pe:

https://www.constructiondive.com/news/why-recovery-wont-come-easily-for-small-and-medium-sized-construction-firm/604498/