Guvernul a aprobat înfiinţarea Registrului unic al utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor, având ca scop constituirea unei baze de date cu toate aceste date de care dispun firmele care participă la licitaţii pentru infrastructura de transport, a declarat vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

“Pe domeniul Transporturilor este extrem de important ceea ce am adoptat astăzi şi era prins în programul de guvernare şi anume Registrul unic al utilajelor. De ce a fost necesară înfiinţarea acestui Registru al utilajelor, pentru că vom constitui, în final, o bază unică de date cu toate utilajele, echipamentele, instalaţiile de care dispun în mod real operatorii economici care participă la licitaţii pentru proiectele de infrastructură de transport. Autorităţile şi companiile din domeniu care lansează proiecte de interes public vor putea verifica dacă ofertanţii pot aduce, într-adevăr, în şantier utilajele pe care le prezintă în oferte”, a declarat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul a precizat că Registrul utilajelor va funcţiona în cadrul SEAP.
“Până la 1 mai 2022, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii stabileşte tipul informaţiilor accesibile în Registru şi le pune la dispoziţia Autorităţii pentru Digitalizarea României. Complet funcţional va fi, probabil, undeva la 1 martie 2023. De ce? Pentru că e nevoie de două etape. O etapă, ca termen, până la 1 august 2022 pentru a se crea funcţionalităţi pentru completarea datelor, privind utilajele, echipamentele şi instalaţiile declarate în cadrul contractelor de achiziţie. Şi celălalt termen limită, maxim până la care putem merge, aşa cum spuneam, 1 martie 2023, când trebuie să fie puse la punct toate detaliile tehnice şi să se finalizeze de date. Consultarea acestui Registru va permite comunicări generate în mod automat, în momentul în care cere aceste informaţii, iar în caz de suprapuneri vor apărea alertele respective în cazul echipamentelor, utilajelor şi instalaţiilor înscrise”, a declarat Grindeanu.
El a subliniat că prin înfiinţarea Registrului utilajelor se are în vedere evitarea întârzierii sau chiar blocarea unor proiecte, din lipsa utilajelor necesare în şantiere.
“Am descoperit, în timp, dacă vreţi, că, de fapt, mulţi dintre ofertanţii de care vorbeam mai devreme prezentau la licitaţii aceleaşi utilaje, iar în momentul în care era nevoie să înceapă efectiv lucrul pe şantiere nu dispuneau de aceste utilaje pentru că erau mobilizate pe alte şantiere”, a afirmat Grindeanu. AGERPRES