În ultimele șase luni ale acestui an, prețurile materialelor de construcții au crescut alături de multe alte produse. Au crescut costurile materiilor prime precum lemnul, materialele plastice și oțelul. Din cauza pandemiei aprovizionarea cu materiale de construcții a scăzut considerabil dar producția acestora a rămas la același nivel. Acest lucru a adus creșteri ale prețurilor.

Va dura cel puțin până în vara anului 2022 până când prețurile unor materiale de construcție, precum betonul, cărămizile și cimentul să scadă.

Majorările de preț ale materialelor de construcție au pus sub presiune marjele de profit ale companiilor de construcții. Acest lucru poate duce cu ușurință la pierderea unor proiecte, deoarece marjele de profit sunt slabe în sectorul construcțiilor, în general de aproximativ 2 până la 4%. Dezvoltarea prețurilor de producție a proiectelor de construcții și a prețurilor de intrare a materialelor de construcție sunt, în general, strâns legate. Cu toate acestea, din 2018 până la sfârșitul anului 2020, prețurile de producție ale contractorilor au crescut mai repede decât prețurile de intrare, ceea ce ar fi putut duce la profituri mai mari.

Cu toate acestea, din cauza costurilor mai ridicate ale materialelor de construcție, prețurile la intrare se recuperează rapid și au înregistrat cea mai mare creștere în primul trimestru al anului 2021 din 2004.

Pentru oțel și lemn, există o piață globală cu un număr mare de cumpărători și vânzători. Acest lucru face ca aceste piețe să fie competitive și transparente și acest lucru are ca rezultat o trecere mai directă în lanțul valoric al modificărilor de preț ale materiilor prime. În schimb, piețele pentru beton, ciment și cărămizi sunt locale. Acest lucru se datorează caracteristicilor acestor materiale. Sunt mari și grele și, prin urmare, dificil și costisitor de transportat. Acest lucru face ca aceste piețe să fie mai puțin competitive. Trecerea fluctuațiilor prețurilor de achiziție este, prin urmare, mai lentă. Acest lucru ar putea explica, de asemenea, de ce prețurile oțelului și lemnului au crescut mai mult decât altele.

Un număr mare de furnizori încă planifică creșteri de preț

Deși au existat unele scăderi recente ale prețurilor materiilor prime, cum ar fi prețul pentru lemn și oțel, companiile europene de materiale de construcții se confruntă în continuare cu costuri mai mari. Drept urmare, mulți producători europeni se așteaptă să își mărească și mai mult prețurile de producție.

În iulie, conform unui sondaj realizat de Comisia Europeană, aproximativ 40% dintre furnizorii de beton, ciment și cărămizi au declarat că se așteaptă să își crească prețurile și mai mult. Pentru lemn și oțel, procentul companiilor care se așteaptă să crească prețul de vânzare este chiar mai mare. Cu toate acestea, se pare că scumpirea pentru aceste produse a atins maximul, dar lipsa forței de muncă și pandemia, care incă continua, ar putea întârzia, de asemenea, ajustările stabilizatoare sau descendente ale prețurilor.

Material preluat și tradus de pe: https://think.ing.com/articles/some-building-material-prices-remain-high-till-at-least-mid-2022