Laurențiu Afrasine, CEO, Akcent Development, a vorbit în cadrul conferinței Real Estate & Construction, de pe 4 martie, despre importanța de a livra produse de calitate, dar și despre dificultățile cu care se confruntă constructorii în acest moment.

„Dacă mă uit retrospectiv, oamenii au cumpărat pentru că a fost un raport corect preț-calitate. Calitatea finisajelor a fost bună, diversitatea tipurilor de apartamente a contribuit. Avem de a face cu un client mult mai pretențios. Am luat în calcul aspecte pe care le vom insera în proiectele noastre: spații verzi, locuri de joacă, parcuri, zonă de curte privată pentru unitățile de la parter, locuri de parcare cu racordare la energie pentru mașinile electrice, centrale de bloc în locul celor individuale. Avem scumpiri la tot ce folosim în construcție. În momentul acesta niciun producător intern nu livrează cărămidă fără plata în avans. Semnăm cu un furnizor extern de cărămidă, pentru că orice întârziere la un proiect înseamnă bani pierduți”, a spus Laurențiu Afrasine.

Despre starea actuală a pieței și posibila evoluție a acesteia a avertizat Antoanela Comșa, Președinte, GRANVIA ROMANIA, Președinte, AREI: ”Lumea a intrat puțin în panică. Am văzut prețuri în creștere la materiale de construcții, am văzut creșterea inflației. Astfel, oamenii au investit în apartamente a căror valoare crește în timp. Sunt multe zone în București unde apartamentele vechi au dus lipsă de căldură și apă caldă. Astfel, își vând apartamentele vechi și cumpără proprietăți noi. Va exista o creștere a prețului unității locative. Dacă azi avem o cerere foarte mare versus ofertă, ce se va întâmpla în 2023, 2024 având în vedere că proiectele mari sunt pe hold din cauza blocării PUZ-urilor? Avem colegi cu întârzieri în aprobări de peste 100 de zile. Acest lucru se va răsfrânge asupra clientului final. În 2023-2024 vom avea o problemă în București cu livrarea de locuințe noi.”

Organizată de BusinessMark pentru a doua oară în format hibrid, conferința Real Estate & Construction a reunit pe 4 martie peste 180 de participanți, prezenți ”in-person” sau virtual. Aflat la cea de a 14-a ediție, evenimentul a reflectat o imagine holistică a industriei, fiind structurat în patru paneluri: Focus on retail, Focus on industrial&logistics, Focus on office și Focus on residential. Cei 26 de speakeri prezenți la eveniment au reușit să creeze imaginea unui sector dinamic, de succes, dar care se confruntă în prezent cu numeroase provocări.