Ediția de lansare a Programului Global Construct Manager, desfășurată în luna septembrie, a adunat în mediul virtual manageri de companii de construcții și instalații, pentru a discuta despre trendurile în ceea ce privește materiale și tehnologiile noi, în perioada pandemică, despre sisteme de finanțare nerambursabilă dedicate sectorului construcțiilor, criza de forță de muncă, impulsionarea digitalizării sectorului construcțiilor și, nu în ultimul rând, despre construirea în condiții de sustenabilitate pentru a respecta normele de protecție a mediului și pentru a creșterea calității vieții.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Tiberiu Andrioaiei – Owner NEW EUROPE CONSULTING, membru în Boardul Director al Build Europe, Bruxelles, Vicepreședinte CN UGIR, Secretar General la PSC, Consiliul de Export al României (MECMA), i-a avut ca invitați speciali pe: Ana-Maria Icatoiu – Managing Partner, Avisso, Vicepresedinte OFA–UGIR/Finantari europene și guvernamentale; Ing. George Barbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda; Cosmin Victor Smighelschi – Consilier General al Municipiului București, membru in comisia de Urbanism si amenajarea teritoriului și pe Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group.

Ing. George Barbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda, a vorbit în cadrul întâlnirii despre trenduri în domeniul construcțiilor în România și Olanda.

După cum a declarat și Ing. George Barbulescu, în perioada crizei pandemice se poate observa o tendință ascendentă spere inovație în domeniul construcțiilor. Prefabricatele, construcțiile modulare, construcții flexibile (locuințe temporare) sunt doar câteva dintre tendințele pe care le-a prezentat și care se pot observa în această perioadă în domeniul construcțiilor în Olanda.

„Acum, în perioada aceasta de pandemie, trendul în industria construcțiilor este focusat pe inovație. Prefabricatele nu au fost în Olanda o chestie foarte focusată în industrie pentru că fiecare proiect este făcut pe măsură.  Se poate observa că accentul este pe prefabricate, iar constructorii descoperă niște avantaje interesante. Un alt aspect, relativ nou – de un an și jumătate, este apariția construcțiilor modulare. Ele nu se referă la mixt-use direct, dar oferă mai multă libertate în viitor. Poți să locuiești astăzi într-o construcție de genul acesta, sau peste un timp poți să o transformi ușor în clădire de birou, și invers. Tot în sectorul acesta, de inovație, au apărut construcții flexibile. Ne-am mai lovit de ideea asta și de realizarea ei la scară foarte mică acum câțiva ani, când a fost o urgie foarte mare în Siria, și ne-am confruntat cu un val mare de sirieni care au cerut azil sau să rămână o perioadă de timp în Olanda, locuințele pentru ei fiind foarte puține”, a explicat Ing. George Barbulescu.

Se vorbește din ce în ce mai des despre economia circulară, însă, în România, de multe ori acest model de producție și consum care implică extinderea ciclului de viață a materialelor, reducând la minimum deșeurile, rămâne doar la nivel de concept. Acest lucru, însă, nu se întâmplă și în Olanda unde, după cum a precizat și Ing. George Barbulescu economia circulară a devenit o realitate.

„Dezvoltatorii sau cei care fac investiții se gândesc în primul rând la profit. În ceea ce privește sectorul de stat profitul nu este în bani așa cum este la sectorul privat, este în sustenabilitate, în crearea unor locuri de muncă, etc. Sectorul privat, ca și sectorul de stat, a conștientizat de mulți ani, că este profitabil pentru noi și pentru urmașii noștri să gândim proiectele, astfel încât să putem refolosi cât se poate de mult materialele din domeniul construcțiilor. Economia circulară nu mai este de mult timp în Olanda la stadiul de containere în care arunci la întâmplare deșeuri, ea a devenit o realitate”, a mai precizat  Ing. George Barbulescu.

La fel ca în România, și Olanda se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă în construcții, indiferent cât de bine sau nu merge economia, iar o rezolvare rapidă este puțin probabilă, după cum explică George Barbulescu: „Din păcate, nu vom avea o rezolvare rapidă, în schimb foarte multe companii încurajează și susțin tinerii să se îndrepte către lucruri concrete. În Olanda, de exemplu, încă există școli profesionale care îi învață pe tineri o meserie, nu s-au pierdut ca în România, ba chiar s-au multiplicat, însă din ce în ce mai mulți tineri vor să lucreze în mediul digital. O altă mișcare pe care o facem în acest sens, este că încercăm să facem alianțe între companii”, a explicat Ing. George Barbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda.

Comunitatea Global Construct Manager

Programul de întâlniri online ale Comunității OSC – Global Construct Manager este dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat profesional cu Opera Share Management și este dedicat managerilor de companii de construcții și instalații și specialiștiilor din domeniu, care se pot conecta la comunitate pe platforma GlobalConstructManager.ro. Comunitatea promovează managementul modern în construcții și instalații, prin acces la informații despre inovație și tehnologie și prin schimbul de bune practici între specialiști.  ​

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.