Prima pasarelă realizată 3D, care are o lungime de 12 metri, a fost instalată în Amsterdam. Podul, creat de compania olandeză MX3D, a fost montat pe canalul Oudezijds Achterburgwal, în Amsterdam’s Red Light District.

Pasarela de aproximativ 12 metri lungime şi şase metri lăţime a fost instalată peste un canal din oraş şi impresionează nu doar prin aspectul său, ci şi prin tehnologiile cu care a fost dotată.

Structura care demonstrează aplicaţiile oţelului în domeniul printării 3D a fost realizată de patru roboţi pe mai multe axe, care au încălzit materialul la 1.500 de grade Celsius şi au construit podul strat cu strat, folosind tehnici de sudură pentru a crea designul complex al acestuia.

Procesul a durat şase luni, iar cantitatea totală de oţel inoxidabil folosită se ridică la şase tone. Podul a fost construit într-o fabrică şi transportat pe calea apei la faţa locului, unde a fost instalat cu ajutorul unei macarale. Va rămâne aici pentru o perioadă de doi ani.

Structura este prevăzută cu o serie de senzori care colectează informaţii în timp real despre cum se comportă la utilizare, dar şi despre calitatea aerului şi temperatura ambiantă.