Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, controlat de fraţii Pavăl de la Dedeman, a raportat pentru 2021 afaceri de 176 mil. lei, plus 41% faţă de anul precedent, şi un rezultat net de 72 mil. lei, în creştere cu 146%. 

”Ţinând cont de contextul geopolitic actual, ale cărui efecte deja s-au făcut simţite şi pe BVB, doresc să transmit un îndemn la responsabilitate şi cooperare între toţi producătorii români, pentru a ne menţine într-o zonă de stabilitate, de care depinde viitorul nostru local şi regional”, spune Daniel Sologon, CEO al companiei Cemacon.

În 2021, Cemacon a avut 29 mil. lei cheltuieli cu personalul, 60 mil. lei cheltuieli din exploatare și 30 mil. lei cheltuieli cu materiile prime. Spre comparaţie, în 2020, cheltuielile au fost de 28 mil. lei, 40 mil. lei respectiv 22 mil. lei cu materiile prime.

Principala diferenţă aferentă cheltuielilor de exploatare este generată atât de cheltuielile cu energia şi gazul, care au fost influenţate de creşteri semnificative ale preţurilor de achiziţie, creşteri în unele situaţii de peste 200%, cât şi de creşterea preţului la certificatele pentru emisii cu efect de seră. Acestea din urmă au trecut în decembrie de pragul de 90 euro/buc, comparativ cu luna ianuarie 2021, când se tranzacţionau la preţul de 30 eur/buc.