Ediția de lansare a Programului Global Construct Manager, desfășurată în luna septembrie, a adunat în mediul virtual manageri de companii de construcții și instalații, pentru a discuta despre trendurile în ceea ce privește materiale și tehnologiile noi, în perioada pandemică, despre sisteme de finanțare nerambursabilă dedicate sectorului construcțiilor, criza de forță de muncă, impulsionarea digitalizării sectorului construcțiilor și, nu în ultimul rând, despre construirea în condiții de sustenabilitate pentru a respecta normele de protecție a mediului și pentru a creșterea calității vieții.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Tiberiu Andrioaiei – Owner NEW EUROPE CONSULTING, membru în Boardul Director al Build Europe, Bruxelles, Vicepreședinte CN UGIR, Secretar General la PSC, Consiliul de Export al României (MECMA), i-a avut ca invitați speciali pe: Ana-Maria Icatoiu – Managing Partner, Avisso, Vicepresedinte OFA–UGIR/Finantari europene și guvernamentale; Ing. George Barbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda; Cosmin Victor Smighelschi – Consilier General al Municipiului București, membru in comisia de Urbanism si amenajarea teritoriului și pe Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group.

Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group, a vorbit în cadrul întâlnirii despre cele mai importante reorientări a utilizării clădirilor în perioada pandemică, depre tendințe de digitalizare în domeniul construcțiilor, dar și despre construirea sustenabilă.

După cum explică și Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group, criza sanitară a remodelat trendurile în ceea ce privește utilizarea clădirilor și facilitățile de care tot mai mulți oameni sunt atrași. Astfel, la momentul actual, clientul își dorește o locuință care să îi ofere capabilitatea de a lucra de acasă, într-un mediu generos, în detrimentul office building-ului. Ca urmare, se poate observa faptul că există o preponderență a proiectelor rezidențiale, proiecte cu o multitudine de facilități, proiecte mixt-use.

„Perioada pandemică a avut o acțiune clară asupra multor aspecte cotidiene și un efect clar asupra industriei noastre, a construcțiilor. În speță, am experimentat la începutul pandemiei o îngrijorare totală și o lipsă de certitudine, fiindcă nimeni nu știa cum se gestionează o asemenea situație, iar efectul asupra industriei construcțiilor a fost unul de constrângere și contracție, dar pentru o perioadă limitată. În același timp, a avut un efect catalizator cel puțin pe piața din România, asupra sectorului rezidențial, unde observăm că a crescut cererea pentru anumite produse, în special pentru produse care oferă mult mai multe oportunități de a lucre de acasă, proiecte de tip mixt-use care oferă facilități integrate, proiecte mult mai sustenabile ca efect. E clar că se pune accentul pe sustenabilitate tot mai mult, e clar că această criză sanitară a avut un efect asupra modului nostru de a gândi și perspectivelor generale în sensul acesta”, a explicat expertul Claudiu Mihail Bisnel.

„Unul din efectele acestei crize pandemice a fost și accelerarea digitalizării. Noi o experimentăm cu serviciile noastre în relația pe care o avem cu toate părțile integrate într-un proiect, în sensul în care facem uz de cât mai multe tururi online, de comunicare cât mai flexibilă folosind opțiunile digitale, de monitorizare și control”, a mai adăugat specialistul.

În ceea ce privește tendința pentru construcții cât mai eficiente din punct de vedere energetic și construite în condiții de sustenabilitate, Claudiu Mihail Bisnel explică ce presupune sustenabilitatea pentru noi, ca și locatari ai zonelor urbane sau rurale, și dacă suntem pregătiți și ne permitem să trăim în domenii sustenabile.

„La nivel mondial, un studiu indica ca unul dintre principalii contribuitori la emisiile de carbon este industria construcțiilor, contribuție în procente de 40%. Lucrul acesta este semnificativ în orice context l-ai pune. Zicând acest fapt, e clar că, inclusiv la nivel mondial  și local, observăm tot mai multe măsuri sustenabile implementate. Astfel, proiectele sunt realizate, încă din faza de design, incorporând elemente de sustenabilitate și nu numai declarativ. Modul de construcție este și el vizat pentru a atinge un nivel cât mai mare de sustenabilitate, de la tipul de materialele folosite și până la modul de gestionare a deșeurilor. Să fii sustenabil înseamnă să folosești materiale locale, să folosești metodologii cât mai prietenoase cu mediul înconjurător și să reciclezi sau să refolosești cât mai mult. Și în faza de exploatare, de operare a clădirilor se poate observa o tendință spre sustenabilitate, în sensul consumul de energie aferent acestor clădiri.  O clădire cât mai verde,  folosește mai puține resurse, devenind și foarte eficientă pentru locatari din punct de vedere financiar. Este foarte clar că este un trend ascendent în implementarea a cât mai multor elemente de sustenabilitate în industria construcțiilor, iar acest lucru, alături de încălzirea globală, ne arată că traiul în condiții de sustenabilitate nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate”, a explicat Claudiu Mihail Bisnel, Managing Partner și Founder la Brisk Group

Comunitatea Global Construct Manager

Programul de întâlniri online ale Comunității OSC – Global Construct Manager este dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat profesional cu Opera Share Management și este dedicat managerilor de companii de construcții și instalații și specialiștiilor din domeniu, care se pot conecta la comunitate pe platforma GlobalConstructManager.ro. Comunitatea promovează managementul modern în constrcții și instalații, prin acces la informații despre inovație și tehnologie și prin schimbul de bune practici între specialiști.  ​

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.