Ediția de lansare a Programului Global Construct Manager, desfășurată în luna septembrie, a adunat în mediul virtual manageri de companii de construcții și instalații, pentru a discuta despre trendurile în ceea ce privește materiale și tehnologiile noi, în perioada pandemică, despre sisteme de finanțare nerambursabilă dedicate sectorului construcțiilor, criza de forță de muncă, impulsionarea digitalizării sectorului construcțiilor și, nu în ultimul rând, despre construirea în condiții de sustenabilitate pentru a respecta normele de protecție a mediului și pentru a creșterea calității vieții.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Tiberiu Andrioaiei – Owner NEW EUROPE CONSULTING, membru în Boardul Director al Build Europe, Bruxelles, Vicepreședinte CN UGIR, Secretar General la PSC, Consiliul de Export al României (MECMA), i-a avut ca invitați speciali pe: Ana-Maria Icatoiu – Managing Partner, Avisso, Vicepresedinte OFA–UGIR/Finantari europene și guvernamentale; Ing. George Barbulescu – Owner Axion Project Bureau, Olanda, membru al Institutului Regal al Inginerilor din Olanda; Cosmin Victor Smighelschi – Consilier General al Municipiului București, membru in comisia de Urbanism si amenajarea teritoriului și pe Claudiu Mihail Bisnel – Managing Partner și Founder la Brisk Group.

Ana-Maria Icătoiu, Vicepresedinte Organizatia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor din România (OFA UGIR) și Managing Partner Avisso, a vorbit în cadrul întâlnirii despre sistemele de finanțare pe care companiile de construcții le au la dispoziție și le pot accesa pentru digitalizare, pentru activitatea internă și pentru dezvoltarea de noi proiecte.

Conform celor prezentate de specialistul Ana-Maria Icătoiu, pe termen scurt una dintre măsurile menite să ajute IMM-urile din România afectate de criza economică, generată de criza sanitară, este măsură 3, schema pentru garanturi de investiții care face parte din schema de 3 măsuri concepute pentru a ajuta ÎMM-urile în această direcție.

„Ghidul beneficiarului a apărut zilele trecute în dezbatere publică, însă este un ghid care a surprins foarte multă lume, în care atât organizațiile profesionale, cât și experții în atragerea de fonduri europene pot face propuneri, atât pe marginea ghidului, cât și pe marginea grilei de finanțare. Arată destul de ciudat grila de pontaj, sperăm ca aceasta să fie flexibilizată la sfârșitul perioadei de dezbatere publică.

Dacă inițial finanțarea maximă pe care o putea accesa un IMM era de 200.000 euro, acum în varianta supusă dezbaterii publice această finanțare a crescut la 1 mil de euro, cu o finanțare de doar 5% pentru microîntreprinderi și urcă până la 12% pentru întreprinderile mijlocii, mult mai mică decât varianta inițială. Însă, în paralel cu creșterea valorii maxime de grant pe care îl poate accesa un IMM, s-a ajuns la o scădere a bugetului total, la doar 325mil de euro față de 500mil cât era inițial. Asta pentru că, din acea sumă de 500mil euro accesată de România prin mecanismul „react to you”, 150mil trebuie să meargă pentru finalizarea plăților pentru grantul de capital de lucru”, a explicat specialistul în Finanțări europene și guvernamentale.

„Pentru perioada 2021-2027 vom avea peste 70 mld de euro, bani europeni, care provin din 2 surse: Planul Național de Redresare și Reziliență, pe de o parte, iar pe de altă parte, din programele operaționale clasice. Cu alte cuvinte, vom avea aproape de 2 ori mai mulți bani, în condițiile în care până acum nu am reușit să ajungem, cel puțin în acest moment, până la măcar 60% nivelul de absorbție. Pentru firmele din construcții există oportunități foarte interesante pe 2 direcții: finanțele pe care le pot accesa ele însele pentru propriile investiții/proiecte de investiții și  finanțările pe care le pot accesa clienții lor”, a mai adăugat Ana-Maria Icătoiu.

 Partea de finanțări pe care firmele din domeniul construcțiilor le pot accesa în mod direct sunt:

2 mld de euro disponibile pe programul operațional Tranziție Justă, program operațional dedicat celor 6 județe cele mai afectate de trecerea de la o economie bazată pe intensitate energetică din surse fosile către o economie verde. De asemenea, vor fi disponibile fonduri foarte mari și pentru producția de energie din surse regenerabile, în special partea de fotovoltaic-eolian.

Peste 2,4 mld de euro pe axa dedicată IMM-urilor din programul operațional O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice, în care mediul privat ar trebui să aibă în vedere 3 cuvinte cheie: verde, digital și inovator.

 Lipsa informației este unul dintre factorii care împiedică ca beneficiarii potențiali de fonduri europene să experimenteze o absorbție mai bună, după cum afirmă și Ana Maria-Icătoiu „Informația ajunge foarte greu la beneficiarii potențiali, fie că vorbim de mediul privat sau vorbim despre instituțiile publice. Până acum circa 1 lună de zile Guvernul României nu fusese capabil să integreze într-o platformă unică toate oportunitățile de finanțare pe diferite surse care stau la dispoziția beneficiarilor de bani europeni. Cei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au lansat o platformă care centralizează toate aceste finanțări, dar accesul la informație este încă greoi”, a  explicat Ana-Maria Icătoiu, Vicepresedinte OFA UGIR și Managing Partner Avisso.

Colaborarea cu experții în ceea ce privește accesarea de finanțări nerambursabile și identificarea și activarea în structuri asociative solide din domeniul în care activezi și care au acoperire națională importantă sunt doar câtva dintre recomandările pe care specialistul în finantari europene și guvernamentale – Ana-Maria Icătoiu le-a oferit celor care activează în domeniul privat.

„Recomandarea noastră către mediul privat ar fi pe de o parte, colaborați cu experți care au un background foarte solid în ceea ce privește accesarea de finanțări nerambursabile și, pe de altă parte, identificați în domeniul dvs structuri asociative solide care au acoperire națională importantă, care reprezintă un pol de greutate în discuția cu statul/guvernul/ministerele, care vă influențează în mod direct activitatea. Intrați în aceste structuri asociative și fiți cât se poate de activi, pentru că, până la urmă, statul este plătit de mediul privat, iar mediul privat are atât privilegiul, cât și obligația sa-și impună punctul de vedere, să facă propuneri, să sesizeze derapaje și să meargă în parteneriat cu instituțiile publice, în așa fel încât mediul privat să se dezvolte, să contribuie la reconfigurarea economică și structurii economice a României”,  a concluzionat explicat Ana-Maria Icătoiu specialist în Finanțări europene și guvernamentale, Vicepresedinte OFA UGIR și Managing Partner Avisso

Comunitatea Global Construct Manager

Programul de întâlniri online ale Comunității OSC – Global Construct Manager este dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat profesional cu Opera Share Management și este dedicat managerilor de companii de construcții și instalații și specialiștiilor din domeniu, care se pot conecta la comunitate pe platforma GlobalConstructManager.ro. Comunitatea promovează managementul modern în constrcții și instalații, prin acces la informații despre inovație și tehnologie și prin schimbul de bune practici între specialiști.  ​

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 33 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.