Despre arhitectura spațiilor exterioare s-a discutat la dezbaterea profesională EuroUrbanism din luna iunie.

După o perioadă plină de vicisitudini, oamenii au început să își îndrepte atenția mai mult spre spațiile exterioare. Acestea au început să fie privite drept locuri de relaxare și refugiu din agitația urbană.

Pentru un ambient cât mai plăcut și care să satisfacă cele mai exigente pretenții, Ana Călușaru, Technical Manager ⲻ ALUMIL, ne propune câteva soluții arhitecturale moderne pentru spațiul exterior: Ca soluție de umbrire pentru spațiile exterioare, avem pergole fixe, cu lamele fixe care pot avea diverse forme și mai multe tipuri de design. Marele avantaj pe care îl au construcțiile din aluminiu, pe lângă faptul că putem avea același finisaj pe care îl avem pe fațada clădirii, este faptul că acest material nu necesită o întreținere susținută așa cum se întâmplă în cazul oțelului sau a lemnului. Aluminiul poate să aibă finisajul în orice culoare, culori texturate, lucioase, mate, de imitație de lemn ș.a.”

Aceste soluții sunt personalizate și pentru un mediu climatic instabil și se pot aplica echipamente suplimentare, în funcție de necesități și gusturi: „Avem soluții de pergole cu lamele fixe care protejează împotriva ploii. Sunt pergole cu lamele care au un spațiu pentru ventilație între ele, spațiu care este acoperit la partea superioară de alte lamele speciale în care putem integra inclusiv benzi led. ”

Ana Călușaru ne-a exemplificat și pergolele bioclimatice ca soluții care ne protejează împotriva intemperiilor. La aceste soluții poate fi integrată iluminare de tip led, atât pe lamele, cât și perimetral pergolelor, iar evacuarea apei se realizează prin preluarea acesteia în jgheaburile laterale și direcționarea sa către stâlpii pergolei. Și acest tip de pergole pot fi personalizate și echipate în funcție de doleanțele și necesitățile clientului: „Pergolele pot fi echipate și cu sisteme de sonorizare, boxe bluetooth, încălzitoare cu infraroșu. Pentru închiderea zonelor verticale, avem o soluție cu panouri glisante din sticlă sau cu zip screen-uri care sunt acționate electric. Acestea sunt rulouri textile cu rol de umbrire dar și de protecție împotriva insectelor. Pergolele și toate echipamentele acestora pot fi gestionate de pe aplicații smart.”

Un proiect realizat cu un astfel de sistem de pergole este o casă privată din Pitești. Un alt exemplu este Hotelul PRIVO din Târgu Mureș.

O altă propunere pentru amenajarea spațiului exterior este sistemul de placare Barcode: „Sunt profile din aluminiu care se îmbină unul cu celălalt și se pot obține placări atât pentru spațiile exterioare, cât și pentru cele interioare. Ele se pot îmbina și cu benzi led, cu profile Woodalux, în funcție de ce se dorește să se obțină ca și design. Se pretează și pentru zonele în care ele maschează materiale care izolează fonic sau care izolează termic. În cazul în care se dorește să existe o trasparență a fațadei, ca soluție avem o variantă cu perforații. ”

Această soluție este potrivită atât pentru clădirile comerciale, cât și pentru locuințe sau clădiri din domeniul HORECA.

În continuare, pentru împrejmurirea proprietăților, Ana Călușaru ne-a prezentat câteva soluții pentru garduri și porți. Aceste soluții se pretează atât pentru obținerea unui climat intim, cât și pentru situația în care dorim să împărtășim cu cei din jur propria grădină: „Aceste soluții se pot combina cu diverse materiale, se pot integra benzi led, porți glisante, batante, pietonale sau pentru acces auto. Se pot combina și cu sisteme de pergole, lamelele pot fi montate în planul stâlpilor sau aplicate.”

În încheiere, invitata noastră ne-a ilustrat soluția pentru pardoseli Woodee care este dintr-un material compozit care conține 60% lemn, material pentru care se acordă o garanție de 25 de ani, nu necesită întreținere și se poate curăța doar cu apa de ploaie: „Un proiect în care s-au folosit mai multe soluții pentru exterior este Mayia Exclusive Resort & Spa, din Rodos. Aici s-a folosit un sistem de pergole bioclimatice, balustrade din sticlă ș.a.”, a mai adăugat Ana Călușaru, Technical Manager ⲻ ALUMIL.

Dezbaterea video „Arhitectura Spațiilor Exterioare face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe din cadrul Comunității EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.