O echipă de cercetători din Sydney, Australia, a realizat un studiu, timp de 8 luni, în care au comparat acoperișurile a două clădiri de birouri adicente, pe care erau instalate panouri solare, unul dintre cele două având sub panouri un strat de iarbă verde și alte plante, pentru a vedea care din cele două captează mai bine lumina solară.

S-a constatat că panourile de pe acoperișul verde au fost, în medie, cu 3,63% mai eficiente, având o producție zilnică medie cu 13% mai mare decât acoperișul convențional. Se consideră că îmbunătățirile provin din temperaturile mai scăzute de pe acoperișul verde, datorită plantelor, care au oferit beneficii suplimentare.

Ambele acoperișuri au generat cantități substanțiale de energie solară în cele opt luni în care au fost studiate, acoperișul convențional producând 59,5 MWh, în timp ce acoperișul verde a produs 69 MWh.

 „În ciuda similitudinilor de construcție și locație, efectul geometriei urbane asupra iradianței solare (cantitatea masurată cu fotometrul solar) pe fiecare acoperiș este evidențiat în afara orelor în care soarele se află în orele de vârf. În aceste ore, acoperișul verde a produs o energie care a fost mai mare decât la acoperișul convențional cu 6%. Înainte și după aceste ore, influența geometriei urbane confundă eficiența raportabilă (-3,6 până la 16%)”, au subliniat cercetătorii.

După corectarea acestor diferențe, panourile de pe acoperișul verde s-au dovedit a fi, în medie, cu 3,63% mai eficiente într-o anumită zi. În continuare, pe parcursul perioadei de studiu de opt luni, acoperișul verde a produs 9,5 MWh suplimentar de energie electrică.

Se consideră că această creștere a eficienței provine din faptul că acoperișul verde a rămas mult mai rece decât cel tradițional din beton în timpul zilei, ceea ce înseamnă că panourile nu s-au supraîncălzit. În unele cazuri, acoperișul verde a fost cu până la 20° C mai rece, temperaturile sale fluctuând noaptea.

Autorii studiului au descris concluziile lor ca fiind „substanțiale”, deși au notat că doar două acoperișuri au fost monitorizate.

Este nevoie de mai multe cercetări în acest sens care să confirme beneficiile acoperișurilor verzi.

Studiul a fost condus de Peter Irga de la Universitatea de Tehnologie din Sydney și finanțat de Consiliul Orașului Sydney, Australia.

 Studiu preluat și tradus de pe:  https://www.pv-magazine.com/2021/08/24/green-roof-improves-solar-panel-efficiency-by-3-6-on-average/.