Fundația Globalworth și Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură au lansat pe 15 noiembrie 2021 competiția internațională „2031 NOW, our cities in 10 years”, dedicată studenților în arhitectură, urbanism și design din Polonia și România.

Premiile în valoare de 11.000 Euro vor fi acordate pentru proiecte vizionare privind arhitectura viitoarelor noastre orașe. Cei care doresc să intre în competiție, pot depune proiectele până la data de 20 ianuarie 2022, cu anunțarea câștigătorilor pe 10 martie 2022. Proiectele premiate vor putea fi, de asemenea, prezentate la High Tech Learning Center din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și publicate într-un catalog dedicat.

Studenții din România și Polonia trebuie să țină cont de spiritul vizionar cu privire la felul în care am putea modela orașele în viitorul nostru apropiat. Organizatorii și susținătorii acestui concurs de idei doresc locuri urbane mai bune, mai sustenabile, mai funcționale pentru utilizatorii direcți, dar și pentru comunitatea din proximitatea acestora. Proiectele imaginate de concurenți vor fi ilustrate pe un teren cu o suprafață de 20.310 metri pătrați (2.031 ha). Pe această suprafață, participanții trebuie să aibă în vedere proiectarea unor structuri cu destinaţie mixtă, spații pentru comunitate, parcuri, infrastructură, într-o configurație ce poate fi construită în 2031.

Juriul ce va evalua proiectele înscrise în competiție este format din nume internaționale din lumea arhitecturii, planificatori şi urbanişti notabili, arhitecți internaţionali și reprezentanți ai organizatorilor: Bruno Andreșoiu, Arjan Dingsté, Krzysztof Ingarden, Dimitris Pergamalis, Jakub Szczęsny şi Andrei Șerbescu.

”2031 NOW, our cities in 10 years este competiția prin care facem pași spre îndeplinirea angajamentului de a construi orașe cât mai funcționale, sustenabile și armonioase pentru comunitățile noastre de business și nu numai. Ne bucurăm să avem alături în acest demers un partener ca Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură, cu ajutorul căruia susținem viitorul arhitecturii în cele două țări în care Globalworth este lider de piață: Polonia și România. Globalworth construiește clădiri de birouri iar în munca de zi cu zi am devenit cu toții conștienți de importanța mărită a arhitecților. Ei sunt cei care ne modelează casele, clădirile de birouri, orașele, locurile în care ne modelăm, la rândul nostru, viețile. Sperăm că acest concurs internațional, cu juriul prestigios pe care a reușit să îl clădească, va încuraja și solidifica viitorul arhitecturii”, a spus Georgiana Iliescu, Director Executiv al Fundației Globalworth, susținătoarea acestui concurs de idei.

”Concursul de idei este substanța cea mai hrănitoare pentru mintea care trebuie să continue să viseze în timp ce lucrează cu materie grea, cu constrângeri și legi uneori absurde. Expunerea minților tinerilor arhitecți la tematica și rigorile concursurilor de idee este formativă în cel mai semnificativ mod. A putea crea, primi comentariile unor jurați cu experiență și câștiga un premiu este o șansă de care niciun student arhitect nu ar trebui să fie lipsit”, a adăugat Bruno Andreşoiu, Preşedinte al Asociaţiei Igloo – Habitat şi Arhitectură, organizatorea competiției de față.

Premiile acordate:

  • Locul 1: €5.000 + Publicare catalog;
  • Locul 2: €3.000 + Publicare catalog;
  • Locul 3: €1.500 + Publicare catalog;
  • 3 mențiuni a câte €500 fiecare + Publicare catalog.

Partenerii instituționali ai concursului sunt Ordinul Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, Uniunea Arhitecților din România, SHARE architects, Registrul Urbaniştilor din România, Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România, iar Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” este partener academic. Partenerii media: aici a stat, Architektura-murator, Arhitectura, de-a arhitectura, Designist, ENTR, feeder, Graphic Front, IQads, Modernism, The Institute, urbnews.pl.

Pentru mai multe date despre tema de concurs, condiții și calendar, cei interesați pot accesa www.2031now.com sau pot scrie la adresa de e-mail: welcome@2031now.com.

Fundația Globalworth

Fundația Globalworth a fost înființată în 2018 de Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia, și este o entitate non-profit, fiind independentă de activitățile comerciale ale grupului. Fundația are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, locuri și tehnologie.

Până în prezent, Fundația Globalworth și Globalworth au alocat peste 800.000 de euro pentru construcția primului laborator High Tech din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, burse de studii și documentare pentru cadre didactice, competiții internaționale și proiecte speciale pentru arhitecții din România.

Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură

Înființată în 2008, Igloo – Habitat și Arhitectură își propune să contribuie la articularea unui spațiu public coerent prin activități (proiecte editoriale și culturale, evenimente) care vizează ridicarea standardelor culturii vizuale într-o societate care încă își caută reperele în domeniul arhitecturii și politicilor urbane. Asociația a derulat până acum proiecte de succes, cu teme în domeniile arhitecturii, patrimoniului, designului și culturii urbane, adresându-se în mod constant și nu doar breslei arhitecților.